Koldings lejr Grænseborgen.
Det første billede af Grænseborgen finder vi i en gammel protokol og det viser en barak/arbejdsskur fra 1907 bærende navnet "Grænseborgen".
I 1913 rev man barakken ned og opførte en "landkoloni" på samme plads som barakken lå på.
Arkitekt Rs. Christensen, Mindevej, Kolding fremlagde for
FDF's bestyrelse tegninger og overslag som blev vedtaget. Udformningen må siges at have været fremsynet, idet lejren stod nogenlunde uændret helt frem til 2003 - altså i 90 år.
I 1921 indgik FDF Kolding som en af landets kredse en forsøgsordning om sammenlægning af FDF og KFUM-Spejderne på landsplan,en ordning som på landsplan fik en kort levetid.
Den daglige drift på den af statsskoven lejede grund blev varetaget af et udvalg udpeget af KFUM. I sin struktur har dette udvalg i årenes løb på KFUM's vegne været selvsupplerende og varetaget de løbende forretninger omkring udlejning, vedligeholdelse, kontrakter m.m. til såvel offentlige myndigheder som lejere.
Det er et stort uegennyttigt frivilligt arbejde - der gennem flere generationer og ved snesevis af udvalgsmedlemmers indsats - der her er udført.
I slutningen af 1944 blev lejren overtaget af tyskerne og det sidste hold flygtninge fra Berlin forlod lejren 8 august 1946.
Som sommerlejr fortsatte lejren og med begrænsede lejeindtægter satte det en naturlig grænse for vedligeholdelsen. De sidste mange år var udvalgets opgave blot at holde lejren kørende, idet noget måtte ske.
Repræsentantskabet har senere ændret navn til "Lokalrådet for KFUM og KFUK organisationer i Kolding".
I 1972 viste der sig mulighed for at indgå lejemål med Haderslev Skovdistikt om leje af den gamle "Skovridergård" beliggende i Stenderup Midtskov, et lejemål der varede til 1990.
Spejderne havde i 1985 købt statshusmandsbruget Binderup Strandvej 90 til erstatning for "Skovridergården" i tilfælde af at lejemålet skulle blive opsagt.
Ejendommen Binderup Strandvej 90 blev solgt igen 1.11.1997 idet en beslutning i divisionen viste at stedets nære beliggenhed på offentlig vej og sommerhusområde gjorde den uegnet til brug som lejrbygning.
I november 1998 fik spejderne en opfordring til at overtage Grænseborgen fra Lokalrådet, idet idræt og civilafdeling og KFUK-spejderne ikke ønskede at overtage lejren.
KFUM-Spejderne gik herefter i gang med at undersøge interessen i egne rækker for at overtage Grænseborgen, ligesom Haderslev Skovdistrikt blev kontaktet.
Divisionen besluttede at indgå i arrangementet og henvendelsen til skovdistriktet var positiv.
På Lokalrådsmødet 31. oktober 2002 blev det endelig besluttet at Grænseborgen blev overtaget af KFUM-Spejderne i Kolding, samt at kassebeholdningen på kr.158.539,96 fulgte med overtagelsen, dog således at beløb skulle tilbagebetales, såfremt der ikke blev opført en ny lejr.
Overtagelsen fandt sted pr. 1. september 2002.
Man havde fået udarbejdet et skitseprojekt til en ny lejr af arkitekt Jens Erik Jensens Tegnestue, Kolding og havde haft sonderende samtaler med Haderslev Skovdistrikt - der er stedets ejer - omkring fremtidige lejebetingelser.
Investeringer til en ny lejr anslog man til ca. 3,0 mio. kr.
Den 16. september 2002 holdt man stiftende generalforsamling på "Grænseborg-Foreningen". Stifterne var: 7 grupper fra Koldinghus Divisionen, samt 59 personlige medlemmer.
Grænseborg-foreningen var nu den nye ejer af Grænseborgen.
Billedet viser derudover en flok glade FDF-drenge og en førerstab standsmæssig klædt i mørkt jakkesæt, slips og ensartede kasketter!!
Det var Frivilligt Drenge Forbund i Kolding, der havde opført denne første lejr.
I Kolding varede ordningen til 1933, hvor en afstemning viste at KFUM-drengeforbundet ønskede at indgå som en afdeling af KFUM-Spejderne i Danmark.
Grænseborgen indgik hermed i KFUM-fællesskabet i Kolding, idet FDF ikke samtidig oprettede kreds i Kolding.
Udlejningen er primært foregået til spejder og FDF grupper. UA-Grupper, KFUM og K kredse fra
Kolding-området. Gamle optegnelser viser dog, at der hurtigt kom deltagere fra hele landet.
Det var en sommerlejr, men stort set hele året kan man trods alt se weekendophold af grupper samt enkeltdage hvor børnehaver, skoler og foreninger har brugt lejren.
Grænseborgudvalget foretog nu herefter en række forbedringer og totalrenovering for at bringe lejren i brugbar stand igen.
I 1966 skete der en væsentlig udvidelse, idet en tilbygning med 2 toiletafdelinger i den sydlige ende af Grænseborgen, blev opført. Udbygningen var dyr, ca. 35.000 kr. og KFUM Kolding, der nu stod som ejer, havde kun 24.000 kr. Man appellerede til "Gamle Drenge" og restbeløbet blev fremskaffet.
Ved omstrukturering i KFUM i 1960 oprettedes et repræsentantskab hvori sad alle KFUM organisationer (civile, idræt, spejdere). Herunder hørte al KFUM ejendom, også Grænseborgen.
Denne organisation var nu den nye ejer.
Nye tanker opstår
KFUM-Spejderne i Kolding havde efter at "Koldinghytten" på Houens Odde brændte i 1971 ingen steder at holde til.
I stedet blev det besluttet, at ejendomsudvalget skulle finde en mulighed for at etablere divisionen indenfor en radius af 25 km. fra Kolding.
Den nye Grænseborg
KFUM-Spejderne, nærmere betegnet 7 grupper under Koldinghus Division, havde som sagt i flere år set sig om efter et egnet sted til en lejrbygning.
Man ønskede efter overtagelse af Grænseborgen at oprette en selvejende ejerforening, bestående af omtalte 7 grupper samt enkeltpersoner med interesser omkring Grænseborgen - naturlig nok omkring kredsen af "Gamle Drenge".
FDF - opslag 5000 - oprettet 24. august 2013 - sidst opdateret - Udskriv
© FDFs Visuelle Museum, Jomsborg
Kilde: Grænseborg-foreningen.